Assalammualaikum... /hihi
Pada entry kali ni, saya akan kongsikan Resepi Kek Batik. :)
Bahan-bahan:
Bahan-bahannya.. |
Coklat emulsi |
Segelas air |
1 plastik biskut marie.
2. Setelah planta/butter dah cair, masukkan susu pekat dan kacau sehingga sebati.
3. Kemudian, masukkan milo sedikit demi sedikit dan segelas air. Gaul sebatikan sehinggalah milo cair dan tidak berketul-ketul.
4. Masukkan coklat emulsi.
5. Masukkan roti yang telah dipatah-patahkan. Kemudian gaul sehingga sebati.
6. Pindahkan adunan(betul ke adunan) ke bekas yang baru.
1 pek milo yang paling kecil tu.
1 tin susu pekat.
3 sudu makan planta atau butter.
1 sudu kecil coklat emulsi.
1 gelas air.
Cara-cara :
1. Cairkan planta/butter.
2. Setelah planta/butter dah cair, masukkan susu pekat dan kacau sehingga sebati.
3. Kemudian, masukkan milo sedikit demi sedikit dan segelas air. Gaul sebatikan sehinggalah milo cair dan tidak berketul-ketul.
4. Masukkan coklat emulsi.
5. Masukkan roti yang telah dipatah-patahkan. Kemudian gaul sehingga sebati.
gaul sehingga sebati |
Roti yang telah dipatahkan |
6. Pindahkan adunan(betul ke adunan) ke bekas yang baru.
Gunakan plastik untuk tekan adunan supaya tidak melekat. |
Setelah permukaan adunan rata, masukkan ke dalam peti sejuk. |
Bila dah sejuk, ia akan menjadi separa keras dan mudah untuk dipotong kerana tidak melekat. Kalau gunakan milo, xpayah masukkan coklat emulsi pun boleh, tapi kalau gunakan serbuk koko, kena gunakan coklat emulsi supaya xrasa pahit koko. Selain serbuk koko, serbuk coklat pun boleh digunakan.
Lagi cantik kalau taburkan biji bijan atas permukaan kek sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk, tapi saya tak suka makan bijan. ehee..
Selamat Mencuba kawan2! :)
P/S : kawan2 yang ada resepi best2 boleh la share2 kat Facebook DF ..k. :)
Assalammualaikum.. /bye
No comments:
Post a Comment